Tanévnyitó köszöntő - tájékoztató a 2. tanévkezdésről

Kedves Vendégeim! A Virasana Jógastúdió nagyjából 1 éve, 2012. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a győri jógázni vágyók előtt. El sem tudom mondani, hogy mekkora öröm a számomra, hogy ilyen sokan megtaláltátok ezt a kis szigetet Győr belvárosában, ahol 2 évtizednyi Szegeden töltött élet után szülővárosomba visszatérve régi álmomat látom megvalósulni. Külön boldogság számomra, hogy egyre többen vagyunk mi oktatók is: szívből ajánlom, hogy próbáljátok ki a többiek óráit is a stúdióban (de persze azon kívül is!): Koósné Szabó Mónika keddenként, Vércse Eliza pedig csütörtök esténként vár Benneteket, a kismamákkal pedig továbbra is Lauer Évi foglalkozik csütörtök délelőttönként. Bízom benne, hogy bővülő csapatunkkal az egyre fokozódó igényeket folyamatosan magas szakmai színvonalon fogjuk tudni kielégíteni, abban pedig még inkább, hogy a hozzánk érkezőket segíteni tudjuk abban, hogy közelebb kerüljenek ahhoz, amire mindig a leginkább szükségünk van: a belső békéhez, teljes önelfogadáshoz, elégedettséghez, harmóniához Önmagunkkal, tökéletes és örök belső Önvalónkkal.

Mint az hamarosan az órarendből is kiderül, szeptembertől kezdődően két különböző szinten tartom óráimat, ennek megfelelően a foglalkozások az órarendben hatha jóga 1. illetve hatha jóga 2. néven fognak szerepelni. A téma mindig mindkét fokozatnál ugyanaz lesz, a különbséget csak a megközelítés módjában és a feladatok típusában, összetettségében tapasztalhatjátok. Míg pl. az 1. osztályosoknál a hangsúlyt a testgyakorlatok kivitelezésére helyezzük, a légzőgyakorlatok végzésekor pedig elsősorban azon dolgozunk, hogy a hasi-, középső és tüdőcsúcsi, valamint a teljes jógalégzés gyakorlásával légzésük egyre tudatosabbá váljon, a 2. osztályban már egyrészt egyre inkább használjuk ezt a tudatosságot ászana gyakorlásunk során, másrészt bátrabban gyakorlunk egyéb test- és légzőgyakorlatokat is, mindig az adott témakörnek megfelelő mentális céllal, megerősítéssel. Itt figyelmünkkel már bátrabban célozzuk meg az adott témakörnek megfelelő erőközpontot, azaz csakrát, azaz gyakorlásunk egy lépéssel elmozdul a fizikai szintről az energetika felé. Temészetesen azért megmaradunk a hatha jóga eszköztáránál, tehát továbbra is hangsúlyos marad az ászanagyakorlás, ugyanakkor inkább kevesebb gyakorlatot végzünk hosszabban kitartva, több ismétléssel.

A 2. osztályos órák időpontja jelenlegi állás szerint hétfő 17.00-18.30 valamint kedd 18.30-20.00 óra lesz. A foglalkozások után negyed órával, azaz hétfőnként 18.45-től és keddenként 20.15-től lehetőségetek nyílik kicsit ülve maradni nálam a stúdióban, és az eredeti céloknak megfelelően meditációs gyakorlásra használni az elért - reményeim szerint üdvös - állapotot. Hatha jóga gyakorlásunkkal ugyanis ha akarjuk, ha nem, felkészítjük a testet-lelket-szellemet a finomabb szintű gyakorlásra.

A 60 perces meditációs alkalmakra természetesen külön is lehet jelentkezni, de számítsatok rá, hogy itt már legfeljebb néhány blokkoldó testgyakorlatot áll módunkban elvégezni azok kedvéért, akik esetleg csak meditálni érkeznek. És hogy mire számíthattok ezeken az alkalmakon? Terveim szerint hosszabb közös mantrázással indítjuk a foglalkozásokat, majd követve és elmélyítve a hatha jógafoglalkozások tematikáját légző- és mentális gyakorlatokkal kitisztítjuk energetikai és mentális rendszerünket - különös tekintettel a gyakorlásban érintett erőközpont területére. Dolgozni fogunk koncentrációs képességünk fejlesztésén is, melynek során terveim között szerepel a mantra/szimbólum, a tárgyak, képek, illetve láng (mécses) használata is.  Mindezt követően, a gyakorlás második felében kerül sor a tulajdonképpeni meditációs gyakorlásra, amelynek során csak remélni tudom, hogy a Jóisten segítségével minél többen megtapasztalhatjuk majd mindazt a leírhatatlan áldást, amit a meditációs tudatállapot az ember életébe mintegy ajándékképpen hoz.

Sok szeretettel várlak Benneteket ebben a 2. győri tanévben is minden foglalkozásomon!

Vera

ui.: És mert egy rendes tanévnyitón zene is van: http://www.youtube.com/watch?v=Boxm-DpodpU