Tanévnyitó köszöntő - tájékoztató a 3. tanévkezdésről

Kedves Jógagyakorló Társaim!

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy - reményeim szerint sokunk örömére! - immár harmadik éve látogathatjátok Győr belvárosában a Virasana Jógastúdió foglalkozásait.

Számomra igazán nagy öröm beszámolni Nektek arról, hogy a tavalyi csapat együtt maradt, sőt tovább bővült: velem együtt két gerincjóga oktató, három hatha jógaoktató, egy ashtanga jógaoktató és egy kismama- és babás jógaoktató vesz részt tevékenyen a stúdió életében: Moncsi, Mariann, Eliza, Livi, Eli és Veronika, köszönöm, hogy vagytok, csak így tovább! Évi, várunk vissza, amint lehetséges!

Ugyanakkor a fő köszönet Benneteket illet, kedves Jógagyakorló Társaim, mert Ti vagytok azok, akik hétről-hétre ellátogattok a foglalkozásainkra, és ezzel lehetővé teszitek, hogy mi oktatók azzal foglalkozzunk, amihez hitünk szerint a legjobban értünk, és amivel a leginkább segíteni tudunk. Ráadásul Mariann lelkes szerepvállalásának köszönhetően már hétvégén is gyakorolhattok a stúdióban, és a tervek szerint hamarosan Livi is bővíteni fogja a hétvégi kínálatot, igény szerint akár tanfolyami formában is. A hétvégéken ugyanakkor folytatnám azt a tavaly megkezdett hagyományt is, hogy meghívunk olyan előadókat és oktatókat, akiktől van mit tanulni. Tavaly Kádár Zoli és Márk Tamás látogattak el hozzánk, amiért szintén hálás vagyok. Idén szeretném, ha megismerkednétek az Iyengar és a Yin jógával, amelyekből én is sokat merítek saját gyakorlásomban és oktatói praxisomban is. Illetve még mindig reménykedem, hogy az eredeti terveknek megfelelően transztáncolunk is majd együtt... :)

Mint tudjuk, minden változik. Nálam pl. idén a nagy újdonság az lesz, hogy októbertől megkezdem a Himalájai Jóga Tradíció 3 éves oktatóképzését. Biztos vagyok benne, hogy ennek hatása érinteni fogja saját gyakorlásomat és oktatói munkámat is. Na de hát mégis mire számíthattok az idei óráimon? Terveim szerint az előző években megtanult ászanák elmélyítésén és finomításán fogunk dolgozni. A "kevesebb több" jegyében ráérősen belelazulunk egy-egy testhelyzetbe, hogy ezzel lehetővé tegyük a finomtesti érzetek érzékelését, megfigyelését, az adott testhelyzet energetikájának átélését. Az 5 különböző irányú és minőségű finomenergia, a pancha prána érzékelését elősegítendő gyakorlásunkat tovább bővítjük újabb, a Tibeti hagyományból vett gyakorlatokkal: az 5 külső Cá Lung mozgással, ami akár átveheti az óra eleji bemelegítés szerepét is. És bár törekvéseim szerint a megszokottnál jóval kevesebb beszéddel zavarom az órák csendjét, azért valahogy majd szerét ejtjük annak is, hogy az elemek és a csakrák után idén kicsit jobban megismerjük ezeknek a finomenergia-típusoknak a jellemzőit és működését.

Ugyanakkor véleményem szerint a jógagyakorlás és az ezzel járó tudatosodás mit sem ér, ha eredményeit nem vagyunk képesek integrálni mindennapi életünkbe, azaz ha nem munkálkodunk folyamatosan azon, hogy önmagunkkal és embertársainkkal szemben egyre szeretetteljesebb, elfogadóbb és megengedőbb viselkedési formákat működtessünk - és nem valamiféle megfelelési vágyból, hanem őszintén, saját belső késztetésünk alapján. Engem ebben újabban a meditáción kívül a következő kis személyes ima is segít, amit ajándékképpen ezúton osztok meg Veletek sok szeretettel:

Kérlek Uram, édes Isten,
tisztítsd meg a lelkem-testem,
tölts fel ragyogó Fényeddel:
áldásoddal, szeretettel!
Tiéd mindaz, amit kapok,
legyen meg az akaratod.
Ezzel értelmet nyer minden:
az, hogy pont én megszülettem.
Köszönöm szépen!
Ámen

 

Mivel ezt a pár sort csak én írtam, ha van kedvetek, bátran írjátok át saját szájízetek, célkitűzéseitek szerint, és használjátok önmagatok és környezetetek örömére és megelégedésére!

Sok szeretettel várlak tehát Benneteket ebben a 3. tanévben is!

Vera

Győr, 2014.08.30.