Yin jóga Eszterrel

Időpont: 
szerda, 2019, október 16 - 19:00 - 20:30

A kezdetekkor „taoista” jógának nevezett jógastílus a test mély kötőszöveteit és a testet borító fasciát (izompólyát) célozza meg, mely az egész testet behálózza és egy egész rendszert alkot, mely nem csak a mozgásszervrendszer állapotát, de az érzelmi állapotainkat is befolyásolja.

A Yin jógában alkalmazott pózok főként a talajon végzett ülő és fekvő ászanák, és sokkal kevesebb van belőlük, mint pl. a hatha jógában. A Yin jógában ezeket a pózokat hosszabb ideig kitartjuk (5-15 perc) és a pózokban megpróbálunk teljesen ellazulni. Az izmok a hosszú kitartásban passzívak, finoman és folyamatosan nyújtóznak, és így nem csak az izmok, de az őket körülvevő fasciák is el tudnak lazulni. A gyakorlás során párnákat, takarókat és egyéb eszközöket is használunk, hogy a test teljes ellazulása megtörténhessen.

Eközben az energetikai rendszerünkkel is dolgozunk, hisz az ászanák hatnak a különböző energiapályákra "meridiánokra", segítik azok aktiválását, és az ászanák közti pihenő pózokban pedig megtörténhet az energiacsatornák tisztulása, harmonizálása. A Yin jóga ászanái a kínai meridiánrendszerrel dolgoznak.

Természetesen, mint minden jógában a mentális gyakorlás is fontos része a pozíciókban való időzésnek. Amikor a test nyugszik, az elme zakatolása általában felerősödik. A Yin jóga megtanít valóban önmagunkra  figyelni, itt nincs lehetőség ki- és beugrálni a pózokba és egyfajta „zaklatott nyugalmat” találni a gyakorlásban. Ahogy én észrevettem, az elme ellazítása talán az egyik legnagyobb kihívása ennek a gyakorlási formának, de mindig van a gyakorlásban egy pont, amikor a belső figyelemben megjelenik a belső csendünk, egyfajta teresség, mentális nyugalom és béke.

Ez a fajta jóga-gyakorlás megköveteli, hogy készek legyünk közel kerülni saját magukhoz, a testi működéseinkhez, az érzéseinkhez, az érzelmeinkhez, a gondolatainkhoz, amit könnyű elkerülni egy gyors ütemű gyakorlás során. A Yin jóga finom, ellazító, csendes, befelé figyelő gyakorlásában nem csak a test (izmok, izületek, fasciák) tud elpihenni, ellazulni, megnyújtózni, oldódni, hanem a lélek és az elme is. Ebben a folyamatban nagyon mélyen lévő feszültségek (fizikai/érzelmi/mentális) tudnak fellazulni.

A gyakorlóknak általában elmondom, hogy három-négy alakalom szükséges ahhoz, hogy valódi véleményt alkossanak erről a gyakorlási módról. Sokan azonnal éreznek jótékony hatásokat, mint például a csípőnyitás, ellazultabb test és koncentrált elme, van akiknek ez csak később érkezik meg.

 A Yin egy jó kiegészítése a többi stílusnak és a saját személyes életünknek, mert a kényelmetlen pózokban eltöltött hosszú idő megtanít „lenni”, „elfogadni, ami van”az adott pillanatban.  És ebben az ellazultságban tud megszületni aztán a változás is.