A hús-vét ünnepéről néhány szóban

Kedveseim!
Nem tudom, tudtátok-e, hogy a karácsonyhoz, azaz a Fény születésének ünnepéhez hasonlóan a tavaszünnep,húsvét eredete is jócskán visszanyúlik a kereszténység előtti időkre. Időpontját tekintve a tavaszi napforduló utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik.
A Hús-Vét szó a talán első ránézésre logikusnak tűnő, de téves értelmezéssel ellentétben nem arra utal, hogy VÉTEK volna húst enni, hanem ellenkezőleg: a 40 napos böjti időszakot követően ez az az időszak, amikor  levágják az új állatot (véres áldozatot hoznak ---> krisztusi "áldozati bárány" párhuzam, de ez most maradjon csak a megemlítés szintjén), és a testet-lelket megtisztító böjtölés után újra VÉTELEZNEK húst. A 40 napnak j​elentősége van olyan szempontból, hogy állítólag testi és lelki szinten is épp ennyi a megújuláshoz szükséges idő. Bizonyos források szerint ui. a TESCO előtti világban a téli időszakot főként (szárított) húson vészelte át az ember fia-lánya ezen az éghajlaton, így aztán tényleg nagy szükség volt a testi szintű tisztulásra. (Most meg persze folyamatosan mérgezzük magunkat a szintetikus adalékokkal, de ez megint csak egy következő cikk témája lehetne...) Tehát annak idején gyakorlatilag az élhette meg a nélkülözést követő Ünnepet, az Új Hús vételezését, aki képes volt a megtisztulásra.
Namármost, ha kicsit jobban a dolgok mélyére tekintünk, akkor szerintem a böjtölés időszaka valójában nem másról szól, mint hogy szereted magadat annyira, hogy legyőzöd magadban az Állatot, és minden ellenkező irányú belső késztetésed ellenére Ember (Isten-Ember) tudsz lenni - újra és újra. Képes vagy felülemelkedni a biológiai és szociális automatizmusok, az ösztönkésztetések és mentális szokások, félelmek, aggodalmak, indulatok és vágyak diktálta szinten, és téves önazonosulásaid elengedésével, fecsegő elméd lecsendesítésével eléred, hogy az amúgy mindig jelenlévő belső hangodat meghallva felsőbb tudatod hozzon döntéseket, indítson akciókat - vagy épp elengedje az adott helyzet szülte problémát. Ez volna az én értelmezésemben az Új Hús, azaz a Hús-Vét ünnepének lényege.
Ebben a törekvésünkben mindig segítségünkre lehet a jóga, a meditáció, az önvizsgálat, a belső utazások, állítások, az ima, de a zene, tánc, művészetek is stb. - tehát minden olyan elmét lecsendesítő módszer, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépjünk lényünk felsőbb és örökkévaló szintjével, akit-amit nevezhetünk sokféleképpen - a lényegen ez nem változtat. Tavaly ilyenkor egy egyszerű önvizsgálatot javasoltam, az most is megismételhető, de egy rövid (le)csendes-üléssel, meditációval is megünnepeljük az idei tavaszt.
Azt még nem tudom, tudjátok-e, hogy locsolkodás csak nálunk van, állítólag sehol máshol. A piros tojás szimbolikája talán mindannyiunk számára könnyen értelmezhető: a termékenység, a vér színe (ezzel a szülés-születésé is!), a megújulás szimbóluma nagyon sok helyen megjelenik ilyen-olyan formában.
Minden kedves Embertársamnak nagyon szép Húsvétot, boldog tavaszt kívánok sok szeretettel,
Vera