Visuddha, avagy torokcsakra

A csakrák olyan energiatölcsérek, amelyek a környezetből pránát juttatnak be a testbe. Ezek az energiaközpontok komolyan befolyásolják a szervezet működését, mert a finom fizikai test mindegyik rétegében megtalálható a kivetülésük. Sorozatunkban a hét fő csakrára lebontva vizsgáljuk meg azok természetét és ászanákkal való kapcsolatát.

 

A név eredete

visuddha: tiszta, tisztulás, megtisztulás

Fizikai elhelyezkedése, eleme

Satyananda a torokgödörbe pozícionálja, Iyengar a gége tájékra helyezi, Ambika Wauters szerint a torok és a nyak területén található, torokban található a Srí Nárada-Panycsarátra szerint. Tehát itt is elég egyértelműen meghatározható a csakra helye.

A csakrára jellemző durvafizikai elem az éter, ami egyben a legfinomabb konzisztenciájú elem is közülük.

A Visuddha szimbóluma a kék vagy ibolyalila tizenhat szirmú lótusz, közepén a csakrát uraló éterelem jelképe, a kör, benne a mantramagja: a HAM.

 

Visuddha mentális és fizikai funkciói, betegségei

A csakra normális működése során a következő mentális feladatokért felelős: kommunikáció, információcsere, tanulás, hallás utáni megértés, önkifejezés, kreativitás, alkalmazkodás, önuralom.

A Visuddha területén domináló endokrin mirigy egyrészről a pajzsmirigy, melynek hormonja a thyroxin. Ez az anyagcsere folyamatok befolyásolásáért, testsúlyért, szívműködésért felelős hormon. Másrészről a pajzsmirigy légcső felé kanyarodó szárnyaiban található négy kis sejtcsoport, a mellékpajzsmirigy hormonja, a parathormon (PTH) befolyásolja ezen a csakra-területen az endokrin rendszert. Ez a hormon a vér kalcium szintjét emeli, fokozza a csontok kalciumleadását a vér felé, serkenti a bélben a kalcium felszívódást, akadályozza a vesékben a kalcium vizeletbejutását.

Fizikai szinten a következő szervekért, folyamatért felelős: száj, nyelv, fogak, torok, gégefő, hangszálak, nyelőcső, hörgők, nyirokrendszer, tüdő, állkapocs.

A Visuddha csakrát jellemző érzékelés a hallás, mely jelentheti mind a külső, mind pedig a belső hallást, a befelé fordulást is.

A fentiek alapján fizikai betegségei lehetnek az asztma, bronchitis, fülproblémák, állandó fülcsengés, köhögés, légzési nehézség, mandulagyulladás, gyakori megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák (nyelvharapás), rekedtség, szájszag, torokfájás, tüdőproblémák.

Mentális betegségeihez tartozik a gondolatok kifejezésére való képtelenség, új helyzetektől és körülményektől való idegenkedés, zavaros, kusza, nehezen követhető gondolatmenet, racionalizálás (Freudi elhárító mechanizmus, „tulajdonképpen nem is azt akarta csinálni” jellegű gondolkodás), gondolati merevség.

 

Visuddha harmonizálására szolgáló ászanák

A Visuddha harmonizálása általában a nyaki gerincszakasz átmozgatásával (előre- és hátrahajlítás) történik. Ez általában a felsőháti szakasszal való együttmozgatással jár. Ilyen álló ászana-sor alkalmas erre:

Ardha-csandrászana 1. – Uttánászana – Adhó-mukha-svanászana

Térdelésben különösen hatékony a homorítás az Ardha-ustrászana illetve teljes változata, az Ustrászana esetében, melynek során a gerinc folytatásaként megtartott fej erősíti nyaki izomcsoportokat, ezáltal kiegyenlíti a cakra energiáit.

Hason végzett homorításoknál a finoman hátraívelő nyaki gerinc, az előre néző tekintet adja meg a nyak első területére ható nyújtást:

Salabhászana – Utthita-dhanurászana.

A fordított testhelyzetű ászanák során a nyaki gerinc elülső szakasza kerül összezárás alá, míg a háti íve nyúlik:

Kandarászana – Viparíta-karani – Halászana – Szálamba-szarvángászana

majd ezek kompenzálására háton fekvő homorítás szükséges a Matszjászana - Púrvottánászana kivitelezésével.

Kifejezetten ennek a csakrának hatékony, térdelésben végrehajtott gyakorlata a Szimhászana, mely a torok aktivizálása mellett (finom homorítással a nyaki gerincben) hanghatás kíséretében felgyűlt, ki nem mondott feszültséget is.

 

Forrás:

Erdélyiné Nagy Andrea 2012: Cakrák és āsanák, Āsanák élettani hatásai a cakrák működésére című szakdolgozata.