A harmadik nijáma: tapasz - önfegyelmezés, erőfeszítés

„Az önfegyelmezés eredményeképpen megszűnnek a testi tisztátalanságok, akkor pedig a test és az érzékek sajátságos képességekre tesznek szert.” (2.43.) (Patandzsáli Jóga-aforizmái. Vadnai Emmy fordítása Szvámí Prabhavananda nyomán.)

A tapasz gyakorlása megtisztítja és tökéletessé teszi az érzékeket, a testet pedig olyan keménnyé teszi, mint a gyémánt. Ennek ellenére nem összekeverendő az önkínzással vagy az értelmetlen önsanyargatással.

Átvitt értelemben a tapasz heves erőfeszítés egy meghatározott életcél eléréséért. A jóga szempontjából az Önvalóval való kapcsolat helyreállítása érdekében tett erőfeszítés. Ennél fogva lehet egészen specifikus törekvés, nem feltétlenül valamilyen jól körülhatárolható fizikai gyakorlat. Így minden olyan vágy felégetését jelenti, amely ennek az örök kapcsolatnak az útjában áll.

A tapasz fajtái:

  1. testre vonatkozó (kájika) – önmegtartóztatás, erőszakmentesség
  2. beszédre vonatkozó (vácsika) – nem használunk bántó szavakat, nem mondunk rosszat másról, igazat szólunk a ránk való következmények figyelembevétele nélkül
  3. elmére vonatkozó (mánaszika) – egy olyan szellemi beállítottság kifejlesztése, amely során örömben és bánatban kiegyensúlyozottak maradunk, megőrizzük önfegyelmünket

Gyakorlás:

Készítsünk napirendet, és tartsuk magunkat a tervhez. Tűzzünk ki magunknak minden nap egy célt, és azt minden körülmények között valósítsuk meg. Mindig egyszerű dolgokra gondoljunk: elolvasni egy oldalt egy könyvből, elvégezni reggel három napüdvözletet, meginni másfél liter vizet egy nap, stb. Itt is érdekes lehet minden nap feljegyezni, mit sikerült megvalósítanunk. Ne feledjük, amit már megtanultunk: a nap végén legyünk elégedettek magunkkal, és legyünk hálásak azért, amit elértünk!

A tapasznál mindig nagyon észben tartani, hogy nem önkínzásról van szóhanem tudatosan vállalt fegyelmező gyakorlatról. A nehézség az elme ellenállásában rejlik. A gyakorlat segít leépíteni a hamis ént, és nagy mértékben erősíti az akaraterőt.

“Óh, Ardzsuna, az nem lehet jógi, aki túl sokat vagy túl keveset eszik vagy alszik.
Akinek mérsékelt az evése, alvása, munkája és pihenése, az minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni a jóga gyakorlása által. ” (Bhagavad-gítá. 6.16-17.)

forrás: http://pecs.napkeletjogahaz.hu/index.php/2013/05/harmadik-onfegyelem/

További gondolatok és egy házi feladat ebben a témában:

http://virasana.hu/hu/hirek/tapasz-onfegyelem-nehany-gondolat-es-egy-hazi-feladat