vegyes virágpor

Gyógymód:

A méhek által a faj fenntartásához, a fiasítás táplálásához, a pempőt-, fermenteket- és viaszt termelő mirigyek működéséhez szükséges anyagok előállítása képezi a megismétlődő élet lényegét. Jogosan vetődött fel a kérdés: ha 30-50 kg virágpor fogyasztása folytán évente 150 000 méh születéséhez és neveléséhez szükséges energiát nyújtja, miért ne volna hasznos és szükséges az embernek is? A választ e kérdésre már sok évvel ezelőtt megadta a gyakorlat: a méhészek egészsége és hosszú élete, akik a méz mellett virágport is fogyasztanak. Mint egy kísérleteiről híres orvosprofesszor mondotta, a virágpor mindazt tartalmazza, ami a szervezetnek az élethez szükséges. A különböző növényekről származó virágpor összetétele nem azonos, de mindegyik tartalmaz fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat és vizet.

A 22 aminosav közül a virágpor 20-at tartalmaz. Számítások és öszehasonlítások alapján kitűnik, hogy 100 g virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint 1/2 kg marhahús vagy 7 tojás, vagyis két csapott kiskanál (30 g) virágporral a felnőtt ember fedezheti napi aminosavszükségletét.

100 g virágpor; jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat is: 600 ug tiamint, 1670 ug riboflavint, 900 ug piridoxint, 2700 ug pantotensavat, 10 000 ug nikotinsavat stb. Hamujának ásványi sótartalma: 20-40% kálium, 1-20% magnézium, 1-15% mész, 1-12% vas, 2-10% szilícium, 1-20% foszfor stb. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz, amelynek 20%-a nem telített és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést, így azután a virágpor és a méz együttes fogyasztásánál — ahogy a méh is táplálkozik — a zsírok a mézben jelenlévő szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.

A növényvilág aktív tényezőinek az emberre való átvitelénél a legjelentősebb szerepet a virágpor tölti be. Aprólékos laboratóriumi vizsgálatokkal a virágporban eddig 50 olyan meglepően tág spektrumú aktív tényezőt mutattak ki, amelyek az emberi szervezet egyes bántalmainál és kóros működésénél jótékony hatást fejtenek ki. Származásuk szerint a méhek által gyűjtött virágposzemcsékben ezek a fitoterápiai hatások változatlanul megvannak.

Forrás és további részletek: http://shelener.hu/viragpor.html