Sitali pránajáma

Hűtő légzés

Gyógymód:

Helyezkedjünk el egy stabil, kényelmes ülőhelyzetben: bármely keresztezett lábú ülés, de akár a térdelőülés is megteszi. Sőt, egy széken ülve is végezhetjük a gyakorlatot. A kezek a térdeken nyugszanak csin vagy gjána múdrában (=mutató- és hüvelykujj összeér). Hunyjuk be szemünket, nyújtsuk ki a nyelvet erőlködés nélkül, majd gördítsük fel a nyelv két oldalát, hogy cső alakot formáljon.

Ha a nyelvünket nem tudjuk felkunkorítani, akkor nyissuk lágyan a fogakat és a szánkat, és dugjuk be közé a nyelvünk végét. Lélegezzünk be szájon át nyelvünk "csövén" keresztül vagy a fogak között a nedves nyelv "szűrőjén" át, majd a belégzés végén húzzuk be a nyelvet, zárjuk a szájat, és lélegezzünk ki az orron át. Végezzünk hasi vagy teljes jógalégzést - a belégzés süvítő szélhez hasonló hangot ad. Jeges hideg érzet keletkezik a nyelven és a szájpadláson. Ez egy kör. Végezzünk kezdetben 9 kört, majd fokozatosan növeljük az ismétlések számát 15-re. Nagy forróság esetén akár 60 kör is végezhető.

Célszerű olyan ászanák vagy jógagyakorlatok után végezni, amelyek melegítik a testet, hogy helyreállítsuk a hőegyensúlyt.

HATÁS
Lehűti a testet és az elmét, frissíti a torkot és a tüdőt. Tisztítja a vért. Olyan agyközpontokra hat, amelyek a biológiai ösztönökhöz és a hőszabályozáshoz kapcsolódnak. Lehűti és csökkenti a mentális és érzelmi izgatottságot, valamint elősegíti a prána akadálytalan áramlását az egész testben. Izomellazulást eredményez, szellemi kiegyensúlyozottságot hoz létre, és nyugtatóként használható elalvás előtt. Uralmat teremt az éhségérzet és a szomjúságérzet felett, és az elégedettség, kielégültség érzését teremti meg. Csökkenti a vérnyomást és a gyomorsavat. Döbbenetes módon megújítja a bőrt.

forrás: Swami Satyananda Saraswati: Ászana, Pránájáma, Mudra, Bandha magyar kiadás – Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány 2006., http://www.jogapont.hu/joga/0000000057/sitali-huto-legzes/