Vamana dhauti

Kundzsal Krijá

Gyógymód:

A gyomor sós vízzel történő tisztítása a satkarma, azaz a hatha jóga hat tudományos technikájának tagja, amelyek mind a fizikai test belső tisztítását, méregtelenítését célozzák. A gyakorlatok elsődleges célja a fizikai testben az energia áramlását akadályozó blokkok feloldása, vagyis hogy megtisztítsák a testet a helytelen táplálkozás és életmód hatására felgyülemlett méreganyagoktól, így elősegítsék az energia akadályoktól mentes, szabad áramlását. Hatásukra tisztul a vér és az emésztőrendszer, javul az általános egészségi állapot és a közérzet.
 
"Azok a satkarmák, melyek a test tisztítására hatnak, titkosak. Sokrétű, bámulatos eredményei vannak, és nagy becsben tartják őket a kiváló jógik." (Hatha Jóga Pradípiká 2:23)
 
Ez a sós vízzel történő  gyomormosás tisztítja az emésztőrendszert a gyomortól a szájüregig.
A gyomor egy zsákszerű izmos szerv, amely a megrágott táplálékot összekeveri és az emésztőnedvek által elkezdi lebontani, megemészteni az ételt. A táplálék az összetevők minőségétől függően néhány órát tölt a gyomorban, majd a vékonybélbe távozik. A gyomor igen érzékeny terület, amely hamar reagál a “rossz gondozásra”.
A legnagyobb akadályt a gyakorlat végrehajtása során a mentális gát okozza. Langyos sós vizet fogyasztunk, amíg megtelik a gyomor, majd szájon át akaratlagosan kiürítjük. Első hallásra egyeseknek visszataszítónak tűnhet ez a módszer, de mivel éhgyomorra kell végezni, ezért csak tiszta víz, illetve a gyomorban található szennyeződés távozik a szervezetből. A folyamatot nem kíséri kellemetlen íz, szag vagy émelygés, amit betegségnél tapasztalhatunk.
 
A gyakorlat segít a gyomrot jó állapotban tartani, és a szennyeződéseket kimosva lehetőséget nyújt a gyomor alkotórészeinek regenerálódásához.
 
További jótékony hatások: Megelőzhetjük a belek túlterhelését. A gyomorrontás ősi ellenszere. A hasizmok erőteljes összehúzásával tonizálja és serkenti a hasi szerveket. Megszünteti a gyomorsavtúltengést és a puffadást. Eltávolítja a testből a túlzott mértékű nyálkát, segít a megfázás, a köhögés, a brochitis, az asztma és más légzőszervi problémák orvoslásában. Megszünteti a rossz lehelletet. Segít a felgyülemlett érzelmek, érzelmi blokkok, külső és belső konfliktusok és a feszültség következtében kialakult szívtájéki nehézségérzet megszüntetésében.
 
Ellenjavallatok: sérv, magas vérnyomás, magas koponyaűri nyomás, szívbetegségek, szélütés, akut gyomorfekély, vagy cukorbetegség mellett fellépő szembetegségek estén nem szabad végezni.
 
Forrás:
 
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák