Nr. 04. Kalium chloratum

A nyálkahártyák, savós hártyák és mirigyek sója.

Gyógymód:

Ellenjavallat:

Középfülgyulladás, torokgyulladás, influenza második stádiumában használható, amikor a váladékok már általában fehérek, opálosak, nyúlósak.

Hiányállapot esetén az arc olyan, mintha tejjel öntötték volna le az érintett területet. Ez először a szemöldök alatti területen, és a szemgödrök körül jelenik meg. Megjelenhet a „tejbajusz”- fehér sáv a száj felett, a hajszálerek tágulata az arcon, a szemhéjszélek kivörösödése, állandó kötőhártya irritáció és kásásság különösen a szem körül.
Fehér lepedékkel fedett nyelv, túl világos széklet, hurutos köhögés (fehéres nyákkal), visszértágulat, puha tapintatú duzzanatok. A káliumhiány patológiai elváltozásokhoz vezet a különbözô szövetekben (pl. a szívizomzatban, a vázizomzatban), tartós hiánya esetén a májműködés renyhesége is bekövetkezik, ami az anyagcsere lelassulásához vezet. A kálium minden sejt alkotórésze, különösen igaz ez a vörösvértestekre, továbbá a nátriumhoz hasonlóan a kálium is specifikus élettani hatással bír az idegek és az izmok ingerelhetôségére, továbbá a fehérjeszintézisben és a szénhidrátok értékesülésében (anyagcsere-szabályozó hatás). Fehéres nyúlós, tapadós váladékokkal járó folyamatok. Krónikus nyálkahártya hurutok, amely nem szűnik. Inhüvely gyulladás szere.

Ajánlott potencia: D6