Homeopátia

A homeopátia az orvostudomány egyik ága. A nem hagyományos gyógymódok közé tartozó gyógyszeres, regulációs terápia, melynek a XXI. századi orvoslásban kiemelkedő szerep jut. A homeopátia története és alapelvei az ókorba nyúlnak vissza.

Mit jelent a "homeopátia" szó?
Két ógörög szóból alkották a homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést. A homoios előtag azt jelenti: "hasonló", míg a pathein jelentése "érzékelni, szenvedni". Tehát a homeopátia annyit tesz, mint "hasonló szenvedés" tana.

Miben különbözik a homeopátia a hagyományos gyógyszeres kezeléstől?
A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet) speciális eljárással készülnek. Az orvos a gyógyszert egyénre szabottan, az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki betege számára, a több mint 4000-féle homeopátiás szer közül. A gyógyítás nem csak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

Hogyan fejti ki hatását a homeopátiás gyógyszer?
Regulációs - szabályozó - jellegét az adja, hogy a homeopatikumok által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő - csak valamilyen okból gátolt - öngyógyító mechanizmusok működésbe lépnek.
A szakma szabályainak betartása mellett alkalmazva mellékhatása nincs, így veszély nélkül alkalmazható embereken és állatokon, gyermekeknél és időseknél, várandós és szoptatós anyáknál egyaránt.

Milyen szereket alkalmazunk a homeopátiás kezelés során, és hogyan készülnek ezek?
A homeopátiás monokomponensű (egyfajta alapanyagból készült) gyógyító szereket gyógyszergyárban állítják elő gyógyszerkönyvi előírások szigorú betartásával. Többségük magyarországi patikákban is elérhetők, többnyire pici golyócskák formájában. Az üvegek címkéjén feltüntetik a szer nevét, egy betűt és egy számot. Mit jelentenek ezek? A név azt a növényt, ásványi vagy más anyagot nevezi meg, amiből a homeopátiás szer készül.

A homeopátiás gyógyszert potenciálással állítják elő. E különleges művelet során egymás utáni hígításokat készítenek mindig egyforma arányban, s eközben minden egyes hígítási lépést meghatározott számú erőteljes rázás, azaz dinamizálás követ. A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg: C - százszoros, tehát egy-egy lépésben 1:100 arányú a hígítás; a D - tízszeres, tehát egy-egy lépésben 1:10 arányú a hígítás, végig az előállítás során. A számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás. Például az Arnica C6 feliratú homeopátiás gyógyszer az Arnica montana (hegyi árnika) növényből készült, minden lépésben 1:100 arányban hígítottak, és hatszor történt a hígítás és rázás.

(forrás: http://www.homeopata.hu)

Javaslat Kullancs fertőzés (Lyme-kór) panaszra - Homeopátia

Gyógymód:

Gyógyír: 

Lyme-kór gyanúja (pl. kullancs-csípés után kialakuló bőrtünetek, lásd a képen!) esetén az antiboitikumos kezelés alternatívájaként ill. kiegészítőjeként javasolt alkalmazni a Borrelia Nozódát.

A készítmény Ausztriából beszerezhető.

Higítás: C30.

Adagolás: 1x5 golyó 3 napig, majd heti 1x5 3-4 hét.

Meglévő fertőzés esetén a panaszokat kezeljük homeopátiával.

Borrelia Nosoda

A nozódák a „hasonlót a hasonló elv” alapján állva nem mások, mint a miazmás alapbetegségek kórokozóiból készített homeopátiás készítmények.

Javaslat Lámpaláz panaszra - Homeopátia

Gyógymód:

A két ajánlott szer vagy-vagy viszonyban áll egymással! Tehát vagy az egyiket, vagy a másikat adjuk - esetleg a Schüssler-terápia kiegészítéseként.

Az Argentum Nitricum akkor jusson eszünkbe, ha a szorongó gyermek vagy felnőtt izgalma izgés-mozgásban, túlzott ativitásban, esetleg dadogásban, pislogásban nyilvánul meg.

A Gelsemiumot akkor válasszuk, ha a szorongást egyfajta bénultság-érzet, passzivitás, visszahúzódás kíséri.

Argentum Nitricum

Szorongás az eljövendő eseményektől, lámpaláz hasmenéssel, hirtelen természet, félelem, hogy vmi nem fog sikerülni. Remegés, koordinációs zavarok, szédülés magasban vagy a szem behúnyásakor.

Gyomorfekély, garatgyulladás, gégehurut (mintha egy szálka lenne az érintett nyálkahártyában).

 

Gelsemium Sempervirens

A Gelsemium a lámpaláz fő szere: önbizalom elvesztése, emlékezetkiesés, remegés, emocionális hasmenés. Elsősorban akkor jusson eszünkbe, amikor a szorongás egyfajta "bénultságban" nyilvánul meg.

 

mezereum

Farkasboroszlán.

Kiváltó ok: Elnyomások, oltás.

Jellemzők: Égető, viszkető érzéssel kísért bőrfájdalom.

Tünetek: Elviselhetetlen viszketés (bőr), vastag, világos színű var, alatta genny. Maró váladékok. Hirtelen fellépő fájdalmak, a fájdalmas testrészek hidegségével. Állandóan éhes, keserű, savanyú ételre, italra vágyik, de hány tőle. Vérvizelés és maró hüvelyfolyás. Menstruáció alatti fejfájás.

Romlik: Ágy melegétől, hideg levegőtől, huzattól.

rhus toxicodendron

Mérges szömörce. Észak-amerikai kúszónövény, a bőrön hólyagos kiütést okoz.

Kiváltó ok: Hűvös, nedves idő, megázás, köd. Huzat. Túlfáradás.

Jellemzők: Hirtelen kialakuló tünetek, nyugtalanság. Szomjúság, fázósság.

Javaslat Ínsérülés, ínhüvelygyulladás panaszra - Homeopátia

Gyógymód:

Ha az ízület duzzadt és nyugalomra javul: bryonia alba.

Ha jól esik a mozgás: rux toxicodendron.

Ha sajgó, gyulladásos fájdalom és nyugtalanság kíséri: ruta graveolens.

bryonia alba

Fehér földi tök.
Európában is honos kúszónövény, melynek gyökeréből készül a homeopátiás szer.

Jellemzők: Lassan kialakuló tünetek, a fájdalmak helye pontosan meghatározható, szárazság, nagyfokú szomjúság, mozdulatlanság.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Homeopátia csatornájára