Sinhagarjanasana (Szinhagardzsanászana)

Üvöltő oroszlán póz

Gyógymód:

Kiváló gyakorlat hangproblémák, dadogás, szájszag, idegesség, mellkasi feszültség ellen, ill. a torok, orr, szem, fül és száj betegségeinek megelőzésére. Megszünteti a feszültséget a rekeszizomban is (hastájékon), hasznos azoknak, akik idegesek és introvertáltak. Naponta 5x lehet gyakorolni megelőzésképpen, konkrét betegség esetén végezzünk 10-20 kört.

Gyakorlását érdemes összekötni a nyelvkaparás napi rutinba történő bevezetésével, és a neti kriya (orröblítés) szükség szerinti alkalmazásával.

Kiindulóhelyzet: vajrasana (térdelőülés), térdek kb. 45 cm-es terpeszben, lehetőség szerint Nappal szemben.

Végrehajtás: Tenyerek a talajon, karok nyújtva, ujjak a test felé néznek. Előredőlünk, a testsúlyunkat a nyújtott karokra helyezzük. Belégzésre homorítunk, nyitott szemünket a szemöldökök közé irányítjuk (shambhavi mudra), majd ellazulunk, száj csukva. Lassú, mély belégzés orron át, majd kinyitjuk a szánkat ÓÓÓRIÁÁÁSIRA :), de nem csak lefelé, hanem mintha tátott szájjal hahotáznánk (így: háháháhá), a nyelvet pedig az áll felé nyújtjuk, amennyire csak lehetséges. Kilégzésre folyamatosan az "AAAHHH" hangot hallatjuk, ami a torokból jön, nem kell üvölteni vagy ilyesmi. :)

Vannak variációk is, de egyelőre ennek a változatnak a gyakorlását javaslom.