Dzsala néti

Orröblítés

Gyógymód:

Ellenjavallat:

Az orrjáratok sós vízzel történő öblítése a satkarma, azaz a hatha jóga hat tudományos technikájának első tagja, amelyek mind a fizikai test belső tisztítását, méregtelenítését célozzák. A gyakorlatok elsődleges célja a fizikai testben az energia áramlását akadályozó blokkok feloldása, vagyis hogy megtisztítsák a testet a helytelen táplálkozás és életmód hatására felgyülemlett méreganyagoktól, így elősegítsék az energia akadályoktól mentes, szabad áramlását. Hatásukra tisztul a vér és az emésztőrendszer, javul az általános egészségi állapot és a közérzet.

 

"Azok a satkarmák, melyek a test tisztítására hatnak, titkosak. Sokrétű, bámulatos eredményei vannak, és nagy becsben tartják őket a kiváló jógik." (Hatha Jóga Pradípiká 2:23)

 

Az orr az a szerv, amely biztosítja, hogy a levegő a megfelelő hőmérsékleten és tisztaságban jusson a tüdőbe. A levegő amelyet belélegzünk általában túl hideg, száraz, poros, valamint baktériumokkal szennyezett, így könnyen károsíthatja a tüdőt.

A levegő nagyobb szemcséjű szennyeződéseit az orrnyílások környékén található szőrrendszer szűri meg. A finomabb tisztítást az orrjáratok mélyebb részein található nyálkahártya végzi, amely a levegőben található baktériumok millióit távolítja el, valamint biztosítja a levegő megfelelő hőmérsékletét és páratartalmát. Az orr többek között a szaglást is biztosítja, amely megvédi a szervezetet a különböző mérges gázok belégzésétől.
Ha az orrjáratok blokkoltak, a nyálkahártya szennyeződéssel telített, akkor az orr nem tudja megfelelőn elvégezni feladatait. Orrfújással a szennyeződések és a nyálka egy része eltávolítható, de az alapos tisztításhoz a Dzsála Néti gyakorlata ajánlott.

Ez a leghatékonyabb technika a megfázás megelőzésében és gyógyításában. Akut megfázás során eltávolítja a orrjáratokban felgyülemlett nyálkát, és ezáltal a gyulladási mediátorokat. Rendszeres gyakorlás esetén biztosítja az orrjáratok optimális működését, ami megakadályozza a baktériumok szevezetbe való bejutását és ezáltal segít az általános egészség megőrzésében.

Jótékony hatások: Segít olyan légúti betegségek megelőzésében ás kezelésében mint az asztma, tüdőgyulladás, bronchitis, tüdő tuberkolózis. Enyhíti az allergiát, a megfázást és a sinusitist (orrmelléküreg-gyulladás), valamint számos fül-, szem-, és torokbetegséget, mint a myopia (közellátás), az allergiás rhinitis (az orrnyálkahártya allergiás gyulladása), a szénanátha, bizonyos fajta süketségek, mint a túlzott fülzsírosodás, valamint a mandulagyulladás, az orrpolip és a nyálkahártya-gyulladás.
Enyhíti az arcizmok feszességét, az idegi eredetű arcrángást, a perifériás arcbénulást, és segít abban a gyakorlónak, hogy megőrizze friss és fiatal külső megjelenését. Az agyra hűtő és nyugtató hatással van, jól használható az epilepszia, illetve a migrén kezelésében. Csökkenti a szorongást, a haragot, a depressziót, megszünteti az álmosságot és végrehajtása után könnyűnek és frissnek érezzük a fejet.
Serkenti az orrban lévő idegvégződéseket, javítja az agyműködést és az egyén általános egészségét. Egyensúlyba kerül a jobb és bal orrnyílás és a kapcsolódó jobb és bal agyfélteke, létrejön a harmónia és egyensúly állapota az egész testben valamint a keringést és emésztést irányító rendszerekben.

Ellenjavallat: idült orrvérzés esetén nagyon óvatosan végzendő!

Forrás:
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák

Részletes leírás és videó: http://aum.hu/mindent-az-orroblitesrol/