Laghú sankhapraksalana

Emésztőrendszer tisztítás

Gyógymód:

Ellenjavallat:

A "nagy kagylóöblítés" rövidített változata, a Laghú sánkhapraksalana a satkarma, azaz a hatha jóga hat tudományos technikájának egyik eleme, amelyek mind a fizikai test belső tisztítását, méregtelenítését célozzák. A gyakorlatok elsődleges célja a fizikai testben az energia áramlását akadályozó blokkok feloldása, vagyis hogy megtisztítsák a testet a helytelen táplálkozás és életmód hatására felgyülemlett méreganyagoktól, így elősegítsék az energia akadályoktól mentes, szabad áramlását. Hatásukra tisztul a vér és az emésztőrendszer, javul az általános egészségi állapot és a közérzet.
 

"Azok a satkarmák, melyek a test tisztítására hatnak, titkosak. Sokrétű, bámulatos eredményei vannak, és nagy becsben tartják őket a kiváló jógik." (Hatha Jóga Pradípiká 2:23)

 

Alapos, finom technika, amely teljesen biztonságos. Az emésztőrendszer hashajtóval történő kiürítése erőltetett, valamint túlságosan irritálja az emésztőcsatornát, ezen felül nem nyújt olyan alapos tisztítást, mint ez a módszer.

A belgyógyászati eredetű betegségek nagy részét közvetlen vagy közvetett úton a szervezetben felhalmozódott méreganyagok, káros anyagcsere végtermékek okozzák. Létfontosságú ezeknek az anyagoknak a szervezetből történő eltávolítása. Napjainkban a székrekedés népbetegségnek számít. Ennek számos oka van: helytelen táplálkozás (rostszegény, fehérjékben és szénhidrátokban gazdag ételek), mozgásszegény, stresszes életmód, veseproblémák, a székelési inger visszatartása. A székrekedés következtében a kiválasztott ürülék, amely tele van méreganyagokkal, sokkal több időt tölt el a szervezetben, mint amennyit kellene. Ez a kellemetlen tüneteken túl (kemény széklet, aranyér) a szervezet intoxikációjához vezethet.

Jótékony hatások: Enyhíti az emésztési problémákat, mint az emésztési rendellenesség, a puffadás, a gyomorsavtúltengés, valamint megszünteti az akut vagy idült székrekedést. Általánosságban tonizálja a májat, valamint több emésztőszervet és -mirigyet. Alkalmazzák cukorbetegség, hypoglycaemia (alacsony vércukorszint), elhízottság, magas vérkoleszterin és magas lipid szint kezelésére. Erősíti az immunrendszert, ezáltal enyhíti az allergiás és immunológiai problémákat. Enyhíti az izületi gyulladást és a krónikus gyulladásos betegségeket. Csökkenti a túlzott nyálkatermelődést, ezzel enyhíti az asztmát, a krónikus megfázást, a sinusitist (orrmelléküreg-gyulladás). Megtisztítja a vért, enyhít olyan bőrproblémákat, mint a pattanások, kelések és az ekcéma.
Pránikus szinten feltölti az egész energiatestet, megszünteti a nádikban lévő blokkokat és tisztítja valamennyi csakrát. Helyreállítja az öt prána egyensúlyát és megnöveli az energia szintjét.
Pszichikailaig előkészíti a tudatosság magasabb állapotaihoz vezető utat.

Ellenjavallatok: Terhesség alatt TILOS végezni!

Forrás:
Magyar László - Bhaktananda: Tisztító gyakorlatok - satkarmák

A gyakorlat ászanái megtekinthetők itt.